Consumul de medicamente pediatrice antipiretice a crescut cu 50% fata de anul trecut

  • 20-dec.-2022
Consumul de medicamente pediatrice antipiretice a crescut cu 50% fata de anul trecut

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) precizeaza ca a crescut consumul de produse pediatrice pe baza de ibuprofen si paracetamol cu 50% fata de perioada similara a anului 2021.

Potrivit sursei citate, discontinuitatile de aprovizionare sunt determinate inclusiv de deficiente de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime si a materialelor utilizate in fabricatie.

“Consumul de solutii pediatrice antipiretice a crescut exponential in ultimele luni datorita sezonului sever de infectii acute ale cailor respiratorii, ajungandu-se in cazul celor doua produse utilizate pe scara larga, ibuprofen si paracetamol, la un consum cu peste 50% mai mare fata de perioada similara a anului 2021. Astfel, in perioada octombrie 2021 – septembrie 2022 au fost utilizate circa 5,5 milioane de cutii de ibuprofen si circa 3 milioane cutii de paracetamol. A fost depasit chiar si consumul de dinainte de perioada de pandemie”, precizeaza PRIMER intr-un comunicat de presa.

Producatorii spun ca au pus in vanzare cantitati mai mari decat in anul precedent si chiar mai importante decat in 2019, dar cererea ‘mult mai mare nu a putut fi acoperita’ prin livrari suplimentare din cauza problemelor aparute la nivel global.

“Din pacate, in Romania penuria a fost agravata de faptul ca sunt solicitate cu predilectie anumite marci comerciale de ibuprofen si paracetamol, desi in farmacii exista inlocuitori sub alte denumiri, care contin aceeasi substanta activa, avand aceeasi calitate, eficienta, siguranta si gust placut, care sunt chiar mai ieftine. In acest moment exista la desfacere cantitati destul de importante de produse pediatrice pe baza de ibuprofen si paracetamol, care se comercializeaza sub diferite denumiri comerciale, este important sa se ceara sfatul medicului sau farmacistului pentru gasirea variantelor de inlocuitori”, mai precizeaza producatoriide medicamente.

Potrivit producatorilor industriali de medicamente, problema se va rezolva la inceputul anului viitor. In context, acestia au facut un apel la parinti “sa nu faca stocuri din aceste produse”.

Etichete: medicamente antipiretice, produse antipiretice copii, PRIMER