EMA evalueaza cererea de autorizatie de punere pe piata a vaccinului anti-Covid Skycovion

  • 26-aug.-2022
EMA evalueaza cererea de autorizatie de punere pe piata a vaccinului anti-Covid Skycovion

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agentiei Europeane a Medicamentelor (EMA) a inceput o evaluare a unei cereri de autorizatie de punere pe piata conditionata pentru Skycovion, un vaccin pentru protectia impotriva Covid-19.

Solicitantul, SK Chemicals GmbH, a transmis date despre cat de bine declanseaza vaccinul producerea de anticorpi impotriva tulpinii originale a SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19.

Compania a transmis, de asemenea, date privind siguranta si calitatea vaccinului, potrivit unui comunicat al EMA, dar publicitatii de Agentia Nationala a Medicamentului din Romania.

Potrivit susrelor citate, dupa examinarea datelor, CHMP va formula o opinie cu privire la oportunitatea acordarii unei autorizatii de punere pe piata conditionate. Comisia Europeana va lua apoi o decizie obligatorie din punct de vedere juridic. EMA va comunica in continuare la momentul emiterii opiniei CHMP.

“Evaluarea Skycovion este una dintre evaluarile in curs de desfasurare a datelor privind vaccinurile Covid-19. Pe masura ce pandemia continua sa evolueze, este important ca UE sa dispuna de o gama larga de vaccinuri si tratamente pentru a permite statelor membre sa combata eficient pandemia.”, scrie in comunicatul citat.

Mai multe despre vaccinul Skycovion

Skycovion are particule mici, cunoscute sub numele de nanoparticule, care contin parti ale proteinei spike gasite pe suprafata SARS-CoV-2.

Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, se asteapta ca sistemul sau imunitar sa identifice nanoparticulele care contin parti ale proteinei spike ca fiind straine si sa produca o aparare naturala – anticorpi si celule T – impotriva lor.

Daca, mai tarziu, persoana vaccinata intra in contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaste proteina spike de pe virus si va fi pregatit sa o atace. Anticorpii si celulele imune pot proteja impotriva COVID-19 lucrand impreuna pentru a ucide virusul, a preveni intrarea acestuia in celulele corpului si a distruge celulele infectate.

Vaccinul contine, de asemenea, un „adjuvant”, o substanta care ajuta la intarirea raspunsului imun la vaccin.

Etichete: vaccinul skycovion, vaccin anti-covid, EMA