EMA: Ghid cu principii cheie si exemple privind gestionarea deficitului de medicamente

  • 20-iul.-2022
EMA: Ghid cu principii cheie si exemple privind gestionarea deficitului de medicamente

EMA a publicat, de curand, un ghid pentru organizatiile de pacienti si de profesionisti din domeniul sanatatii (guidance for patients’ and healthcare professionals’ organisations), cu principii cheie si exemple de bune practici pentru a le sprijini in prevenirea si gestionarea deficitului de medicamente pentru uz uman.

Potrivit comunicatului EMA, lipsa de medicamente si disponibilitatea (availability of medicines) redusa a medicamentelor reprezinta o problema in crestere in UE si pe glob si a fost amplificata de pandemia de COVID-19.

Asta poate avea un impact semnificativ asupra ingrijirii pacientului, provocand rationalizarea medicamentelor si intarzierea tratamentelor critice.

“Din cauza lipsei de medicamente, pacientii ar putea fi nevoiti sa utilizeze alternative mai putin eficiente si ar putea risca sa utilizeze medicamentele incorect. Cauzele deficitului pot include probleme de productie care duc la intarzieri sau intreruperi inproductie, lipsa de materii prime, cerere crescuta de medicamente, probleme de distributie, intreruperea activitatii si dezastre naturale”, se precizeaza in comunicatul EMA.

Pacientii si profesionistii din domeniul sanatatii sunt actorii principali la sfarsitul lantului de aprovizionare, prin urmare activitatile lor de prevenire a lipsei se limiteaza de obicei la gestionarea cererii de medicamente cu risc de deficit.

Ghidul EMA analizeaza, de asemenea, masurile care ajuta la imbunatatirea pregatirii, la planificarea si utilizarea rationala a medicamentelor care fie sunt insuficiente, fie se asteapta sa fie astfel in viitorul apropiat.

Unele dintre recomandarile cheie incluse in ghidul EMA se aplica numai organizatiilor de pacienti, altele doar organizatiilor de profesionisti din domeniul sanatatii si altele ambelor.

De exemplu, ambele tipuri de organizatii sunt incurajate:

• sa dezvolte metode de observare in colaborare cu autoritatile nationale pentru a colecta si analiza informatii de la pacienti si profesionisti din domeniul sanatatii cu privire la deficit si semnele timpurii ale acestuia;

• sa colaboreze cu autoritatile nationale privind criteriile si modalitatile de dezvoltare a listelor medicamentelor esentiale si critice;

• sa lanseze campanii in intreaga UE pentru a creste gradul de constientizare cu privire la deficit, in cadrul carora sa se transmita informatii despre lipsurile in curs, riscurile stocarii si utilizarea in siguranta a medicamentelor alternative.

Recomandarile cheie au fost pregatite pe baza consultarilor cu organizatiile membre ale EMA – Grupul de lucru al pacientilor si consumatorilor (Patients’ and Consumers’ Working Party (PCWP) si Grupul de lucru al profesionistilor din domeniul sanatatii (Healthcare Professionals’ Working Party (HCPWP). Acestea se bazeaza pe practicile si initiativele existente in statele membre ale UE individuale, unde recomandarile au fost implementate adesea izolat, dintre care unele sunt descrise in anexa la ghid.

Setul complet de indrumari poate fi consultat in ghidul de buna practica, dar si intr-o fisa informativa (infosheet) dezvoltata de EMA pentru pacienti si profesionisti din domeniul sanatatii.

Etichete: medicamente pentru uz uman, deficit de medicamente, EMA