Farmaciile vor avea obligatia sa raporteze zilnic toate medicamentele antibiotice si antifungice de uz sistemic eliberate

  • 22-ian.-2024
Farmaciile vor avea obligatia sa raporteze zilnic toate medicamentele antibiotice si antifungice de uz sistemic eliberate

Noua metodologie de monitorizare a prescrierii si de raportare a eliberarii medicamentelor antibiotice si antifungice de uz sistemic, in contextul riscurilor generate de utilizarea excesiva a acestora.

Ministerul Sanatatii a emis un ordin care prevede ca medicamentele din categoria antibiotice si antifungice de uz sistemic prescrise de catre medici pe retete, altele decat prescriptiile gratuite si compensate, sa fie eliberate la farmacie pacientilor sau apartinatorilor acestora numai in baza unei prescriptii medicale. Prescriptiile se vor retine in farmacie si, la nevoie, se vor putea elibera fractionat doar in cadrul aceleiasi farmacii, fara a depasi cantitatea totala prescrisa.

“Ordinul nu impune un nou formular pentru prescriptiile medicale, ci doar o serie de informatii necesare a fi completate si raportate (o serie si un numar unice generate de catre prescriptori, datele pacientului, diagnosticul si detalii despre medicament). Eliberarea prescriptiilor pentru antibiotice in regim compensat sau gratuit nu se modifica prin acest Ordin.”, transmite Ministerul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, noua reglementare nu se refera la medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala (OTC), preparatele magistrale si medicamentele de uz topic.

Ordinul mai prevede ca in situatii de urgenta medicala, farmacistii pot elibera anumite antibiotice si antifungice in lipsa unei prescriptii medicale, in cantitatea maxima aferenta unei doze de urgenta, care este calculata in acord cu modul de administrare prevazut in Rezumatul caracteristicilor produsului. Acestea au fost selectate in conformitate cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si sunt marcate in anexa la Ordin cu semnul *. Doza de urgenta poate fi eliberata o singura data in cursul unui tratament, in baza unei declaratii pe proprie raspundere a pacientului.

Dupa o perioada de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Ordinului, necesara adaptarii sistemelor informatice, farmaciile vor avea obligatia sa raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice si antifungice de uz sistemic eliberate. Astfel, in baza datelor colectate in timp real, se vor lua cele mai bune masuri pentru reducerea consumului excesiv de antibiotice si antifungice de uz sistemic.

Etichete: antibiotice, antifungice de uz sistemic, eliberare antibiotice,