Numarul medicamentelor generice este mai mic in Romania decat in alte state din regiune

  • 13-sept.-2023
Numarul medicamentelor generice este mai mic in Romania decat in alte state din regiune

Vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Daniel Bran, a atras atentia asupra scaderii volumului de medicamente generice si biosimilare, consecintele fiind cresterea costurilor si faptul ca nu toti pacientii au acces la tratament.

“Stim cu totii acel numar, 65 cu 35, in sensul in care 65% dintre medicamente sunt medicamente generice sau biosimilare in volume, dar cheltuiala este de 35% din valoare sau banii pe care ii avem la dispozitie. Daca ne uitam la ultimele date, vom vedea un fenomen mai putin placut si anume acela ca medicamentele generice si biosimilare au scazut ca volume. In momentul de fata, in functie de cum definim anumiti parametri, putem spune ca au ajuns la sub 60% in volum, undeva la 57-58%, desi cheltuiala cu aceste medicamente este undeva la 22-23%. Au scazut volumele, un lucru ingrijorator. Fiecare procent de volume scazute in tratamentul cu medicamente generice si biosimilare inseamna costuri crescute, inseamna ca, de fapt, nu reusim sa avem acea optimizare bugetara, pe de alta parte, nu reusim sa le oferim tuturor pacientilor accesul la tratament”, a declarat Daniel Bran, , la Formul Industriei Farmaceutice, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, el a semnalat ca numarul de medicamente generice este mai mic in Romania decat in alte state din regiune.

“Mai observam un fenomen si anume numarul de medicamente generice inregistrate in Romania si numarul de medicamente care pleaca din Romania, ma refer la cele generice si biosimilare (…) in Romania, in momentul de fata, portofoliul de generice si similare este undeva la 2.500-2.600 (…), in Cehia este dublu, in Polonia este de trei ori mai mare, iar in Germania este undeva la de patru-cinci ori mai mult. Daca ne uitam la medicamentele care sunt inregistrate in Romania, proportiile se pastreaza. La noi, in ultimii patru-cinci ani, s-au inregistrat undeva la 250-300 de medicamente (…) in Cehia de doua ori mai multe, in Polonia de trei ori mai multe”, a mai spus Daniel Bran, potrivit sursei citate.

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, din 2015 pana in 2022, medicamentele generice si biosimilare au adus o scadere a cheltuielilor de peste un miliard de euro.

Etichete: medicamente generice, medicamente biosimilare, asociatia producatorilor de medicamente generice din romania