Paun: Trebuie un mediu flexibil de reglementare pentru testarea si evaluarea noilor medicamente

  • 08-iun.-2023
Paun: Trebuie un mediu flexibil de reglementare pentru testarea si evaluarea noilor medicamente

Consilierul prezidential Diana Paun spune ca este necesar un mediu de reglementare flexibil si adaptabil pentru noile medicamente, care sa permita testarea rapida si evaluarea eficienta a acestora, dar fara compromiterea standardelor internationale, relateaza Agerpres.

“Cred ca trebuie sa promovam un mediu de reglementare flexibil, adaptabil nevoilor actuale care sunt cu totul altele decat cele pre-pandemice care sa permita testarea rapida, evaluarea eficienta a noilor produse si medicamente, bineinteles fara a compromite standardele care sunt agreate la nivel international – ma refer, in egala masura, la standardele etice si de siguranta”, a declarat Diana Paun, in cadrul conferintei Pria ‘Innovation in Healthcare’.

Potrivit acesteia, sectorul farmaceutic a oferit intotdeauna si continua sa ofere un set de instrumente pentru solutiile inovatoare.

Totodata, ea a pledat pentru o colaborare mai stransa intre autoritati, institutiile statului, Academie, cercetatori, companiile farmaceutice si Guvern.

“Pandemia a dovedit ca o astfel de colaborare este posibila si duce la rezultate. Pentru ca numai asa putem crea un mediu propice pentru a transfera cunostintele si descoperirile stiintifice in practica clinica si in viata noastra de zi de zi. Investitia in cercetare si dezvoltare ramane esentiala. (…) Am promovat intotdeauna inovatia in medicina. Consider ca nu reprezinta viitorul, ci reprezinta prezentul medicinei si ma refer in egala masura la medicamente, la dispozitive medicale, la analize genetice, la markeri, la tot ce tine de ceea ce ne poate da informatie valida si timp real pentru a actiona in scopul preventiei si tratarii pacientilor. In al doilea rand sunt necesare eforturi sustinute pentru dezvoltarea de politici si reglementari”, a mai adaugat consilierul prezidential, potrivit sursei citate.

Etichete: evaluare medicamente noi, testare medicamente,