MS: Este necesar ca vaccinarea antigripala sa se deruleze si la nivelul farmaciilor

  • 29-sept.-2022
MS: Este necesar ca vaccinarea antigripala sa se deruleze si la nivelul farmaciilor

Este necesara ca activitatea de vaccinare antigripala sa se deruleze si la nivelul farmaciilor comunitare, se precizeza intr-un proiect al Ministerului Sanatatii, postat in Transparenta Decizionala.

Argumentele initiatorilor sunt: cresterea accesibilitatii la servicii de vaccinare, a acoperirii vaccinale in cazul vaccinului gripal si pentru asigurarea accesului populatiei cat mai larg, la servicii de vaccinare pentru prevenirea gripei sezoniere.

„Pentru aplicarea prevederilor art. 2 pct. 1 lit g din Legea farmaciei nr.266/2008 republicata cu modificarile si completarile ulterioare, este necesar intocmirea unui ordin de ministru, care sa defineasca conditiile tehnice care trebuie indeplinite in ceea ce priveste organizarea si dotarea spatiului necesar in cadrul farmaciilor comunitare, obiectivele pregatirii prealabile de care trebuie sa beneficieze farmacistii pentru a putea fi atestati sa administreze vaccinuri, categoriile de persoane eligibile pentru a fi vaccinate impotriva gripei sezoniere intr-o farmacie comunitara si ghidul de buna practica a activitatii de vaccinare impotriva gripei sezoniere la nivelul farmaciilor comunitare.”, scrie in referatul de aporbare al proiectului.

La acest ordin se va defini si GHIDUL de buna practica pentru actul de vaccinare in farmacia comunitara care va cuprinde cele mai bune practici pentru efectuarea serviciului de vaccinare antigripala in farmaciile comunitare din Romania, notiunile generale despre gripa sezoniera necesare comunicarii cat mai eficiente catre publicul larg si beneficiarii vaccinarii antigripale, parte a serviciului de vaccinare de catre farmacist si etapele care trebuie obligatoriu parcurse, in cadrul procesului de catre farmacistii acreditati sa vaccineze, mai scrie in document.

Autorizarea farmaciilor pentru a desfasura activitatea de vaccinare prevazuta la art.1 se face de catre Ministerul Sanatatii, prin Directia Farmaceutica si a Dispozitivelor Medicale, in baza unor documente.

Vezi Proiectul de Ordin AICI.

ANEXA NR 1 Ghidul de Vaccinare AICI.

 

Etichete: vaccinare antigripala, vaccinare in farmacii, proiect vaccinare antigripala farmacii